Zes pijlers van werkgeluk

Zes pijlers van werkgeluk

Om productief, gelukkig en effectief te zijn op de werkplek is het belangrijk dat medewerkers een gevoel van werkgeluk ervaren. Hoewel dit soms een onmogelijke taak lijkt, zijn er manieren om werkgeluk te bereiken en te behouden.

In dit artikel gaan we in op zes factoren die bijdragen aan werkgeluk en geven we tips over hoe je aan een gelukkiger werkomgeving kan werken.

Relevantie

Geef je medewerkers de kans om hun werk in een groter perspectief te zien. Zorg ervoor dat ze begrijpen hoe hun werk bijdraagt aan het doel van het bedrijf en klanten en/of de maatschappij. Zo voelen ze zich daardoor meer betrokken bij hun werk en is er meer zingeving in hun dagelijkse werkzaamheden. Het geeft werkgeluk een enorme boost.

Autonomie

Laat medewerkers hun eigen ideeën uitvoeren en laat hen verantwoordelijk nemen voor hun taken. Zo creëer je een gevoel van eigenaarschap* bij je medewerkers en voelen zij dat ze ook werkelijk belangrijk zijn voor het bedrijf.

* Eigenaarschap is het gevoel van verantwoordelijkheid voelen en betrokken zijn bij een bepaalde taak of organisatie.

Vitaliteit

Medewerkers die zich vitaal voelen zijn productiever, meer betrokken en gelukkiger. Vitaliteit gaat over energie, enthousiasme en passie.

Moedig werknemers aan om gedurende de dag pauzes te nemen. Zo blijven ze fris en alert. Organiseer teamuitjes of bijeenkomsten buiten het kantoor. Dit geeft werknemers de kans om te ontspannen en te socialiseren met hun collega’s. Maak in de agenda’s van werknemers tijd vrij voor ontspanning. Dit kan van alles zijn, van een wandeling buiten, corporate yoga of misschien het lezen van een boek tijdens de pauze.

Onderlinge relaties

Onderlinge relaties zijn belangrijk voor werkgeluk omdat ze helpen een gemeenschapsgevoel op de werkplek te creëren.

De basisvoorwaarden voor goede onderlinge relaties op de werkplek zijn vertrouwen, respect en communicatie.

In een positieve werkomgeving vertrouwen en respecteren medewerkers elkaar sneller. Communicatie is essentieel om eventuele conflicten op te lossen. Door deze basisvoorwaarden te scheppen zullen werknemers harmonieuzer en effectiever kunnen samenwerken.

Persoonlijke en professionele groei

Persoonlijke en professionele ontwikkeling is belangrijk voor werkgeluk omdat het werknemers in staat stelt voortdurend te leren en hun vaardigheden te ontwikkelen. Dit helpt hen niet alleen in hun huidige baan, maar bereidt hen ook voor op toekomstige kansen.

Als het om leren gaat, zijn er over het algemeen twee soorten: formeel en informeel.

  • Formeel leren is wanneer je leert in een gestructureerde setting, zoals op een school, tijdens een cursus of opleiding. Vaak gaat het hier over het leren van nieuwe kennis of vaardigheden.
  • Informeel leren is flexibeler en minder gestructureerd. Er is geen vast programma en medewerkers kunnen in principe leren wat ze willen, wanneer ze willen. Informeel leren gaat over nieuwe dingen leren in je werk, iets nieuws uitproberen, een deel van een project voor je rekening nemen of bijvoorbeeld meewerken aan de planning voor een team.

Leiderschap

En last but not least is leiderschap belangrijk voor werkgeluk omdat het medewerkers begeleiding en steun biedt.

  • Leidinggevenden geven werknemers leiding en steun, wat helpt om een positieve werkomgeving te creëren.
  • Leidinggevenden helpen ook om alle ingrediënten hierboven harmonieus en effectief te laten samenwerken.
  • Daarnaast kunnen leidinggevenden waar nodig veranderingen doorvoeren om de werkplek gelukkig en productief te houden.

Verder lezen?

Lees hier over het belang van werkgeluk.

Ina G.
Ina G.
1700654781
Ik heb BusinessWise en mijn cp ervaren als professioneel, vakkundig en vooral niet oordelend. Mijn cp heeft ons meegenomen in hoe je oordeelsvrij verdiepende vragen kunt stellen. De technische kant is goed verlopen en de varianten hoe je de rapportages wilt hebben, zijn uitgebreid en op maat. Kortom een prima organisatie om mee samen te werken wanneer je een mederwerkersonderzoek wilt laten plaatsvinden in je organisatie
Helma W.
Helma W.
1684762868
Het medewerkersonderzoek door BusinessWise kenmerkte zich door een duidelijke planning die ook goed nageleefd werd.Daarnaast was de begeleiding door de consultant Eric Fleurbaay, erg prettig. Hij heeft veel tijd en aandacht gestoken in de voorbereiding door met betrokkenen te praten over de organisatie om zo te achterhalen welke vragen er gesteld moesten worden in het onderzoek. Tijdens het gehele proces word je verder ondersteund met voorbeelden etc. voor de communicatie naar de medewerkers. De opgeleverde rapportages waren helder en de terugkomsessie met de medewerkers om de resultaten te bespreken en nader te duiden was erg waardevol. Ik heb veel van de manier van het communiceren op een positieve manier van Eric geleerd en met mij hopelijk de gehele organisatie. Ik kan BusinessWise dan ook zeker aanraden.
Barbara De B.
Barbara De B.
1673875003
Business Wise is een betrouwbare en flexibele partner om mee samen te werken. Eric geeft goede adviezen en reflecteert op de situaties die spelen in het hier en nu. De methodiek om zelf actief aan de slag te gaan met "onderzoeken" spreekt ons erg aan. De back-office oftewel Menno schakelt snel en rapportages zijn duidelijk.
Bram B.
Bram B.
1662100957
Met hulp van BusinessWise heeft Intrakoop een mooie stap voorwaarts kunnen maken in het ontwikkelen van haar organisatiecultuur. Zaken als 'elkaar (durven) aanspreken', 'gedegen afspraken maken met elkaar én opvolgen', etc. stonden op de agenda en daar plukken we tot op de dag van vandaag met elkaar de vruchten van. Uitermate professioneel, maar tevens met veel humor. Eric Fleurbaaij heeft laten zien dat hij óók in online (groep)sessies zijn mannetje staat. Als management team laten wij ons ook graag begeleiden door BusinessWise. Keep up the good work!
Ismail K.
Ismail K.
1662016085
Klantvriendelijke en professionele ondersteuning gekregen bij ons onderzoek. Eric en Menno waren altijd bereikbaar en hebben ons enorm geholpen met hun ondersteuning. Ik kan ze zeker aanbevelen!
Agnes K.
Agnes K.
1661889167
In een groot medewerkersonderzoek op een hele fijne manier samengewerkt, meedenkend en aansluitend bij de cultuur.
Albert V.
Albert V.
1660906174
BusinessWise heeft ons als bedrijf Twence 4 x uitstekend geholpen met het uitvoeren van een medewerkersonderzoek. Juist het maatwerk, creativiteit en rapportages springen er kwalitatief uit.
Sandra J.
Sandra J.
1660905525
Wij hebben Business Wise ingezet voor een Medewerkersonderzoek voor onze organisaties. De consultant welke onze contactpersoon was is zeer deskundig. In de opvolging van het onderzoek kwam dit tot uiting in een maatwerk aanpak voor de organisatie en professionele begeleiding in het vervolg en gedegen advies. De werkwijze van Business Wise is professioneel, persoonlijk, de planningen werden gehaald en de uitvoering is goed. Deze partij is zeker aan te bevelen om in te zetten voor de organisatie.
Foeke E.
Foeke E.
1652878930
Als bedrijf hebben nu ruim anderhalf jaar ervaring met BusinessWise en ik ben uitermate tevreden over de manier waarop "zij" in alle veiligheid en op een professionele wijze ons de spiegel hebben voorgehouden.
Bahram B
Bahram B
1652866772
Eric delivers a custom made approach. What I mostly appreciate is that Eric's approach is based on objectiveness, the individual's/team's wish(es) and is not coloured by anyone's wish in particular a/o the contractor (opdrachtgever).
eric W.
eric W.
1505715046
Geweldig gemotiveerde proffesionals die de hiërarchie van een bedrijf door observatie kan veranderen.
Geert en Ronkje D.
Geert en Ronkje D.
1505647581
Geweldig bedrijf met gepassioneerde professionals, die grote vakkennis koppelen aan een grote drang naar constant innoveren.
Eric S.
Eric S.
1505641757
Een verrassende aanpak van het oude onderzoek naar medewerkerstevredenheid, maar dan echt anders. De medewerkers spelen een belangrijke rol binnen deze methode.Wij van de Werkvloer merken dus dat er nu echt wat gebeurt.
Petrice B.
Petrice B.
1504981443
×
js_loader
Scroll naar boven