Verantwoordelijkheid en betrokkenheid

Onlangs waren we in het kader van een medewerkerstevredenheidsonderzoek bij een zeer succesvol en snel groeiend Nederlands bedrijf.

Het is voor ons gebruikelijk om gesprekken te voeren met groepjes leidinggevenden en medewerkers in de voorbereidingsfase van een medewerkerstevredenheidsonderzoek. Zo ook bij dit bedrijf.

Eén van de eerste vragen die ik de medewerkers stelde was: ‘Wat maakt het leuk om hier te werken?’ De antwoorden die ik kreeg in elk van de groepen leken opvallend veel op elkaar.

‘Je krijgt veel verantwoordelijkheid, je hoeft niet echt verantwoordelijkheid af te leggen, je krijgt hier heel veel kansen om jezelf te ontwikkelen, er is veel vrijheid, je kunt je ideeën hier kwijt, je krijgt veel vertrouwen, je krijgt hier de ruimte om met ideeën te komen, als je een goed idee hebt dan kun je dat ook gewoon uitvoeren.’

Wat een verademing! Dat was wel even wat anders dan wat ik tijdens en na een medewerkerstevredenheidsonderzoek bij andere bedrijven hoor. Veel van die bedrijven bevinden zich in de aanloop naar bezuinigingen of reorganisaties, anderen zitten er al midden in.

Bij deze bedrijven hoor ik managers en directieleden heel vaak verzuchten dat medewerkers wel eens wat meer initiatieven mogen nemen, meer hun verantwoordelijkheid zouden moeten nemen en ook gewoon harder zouden moeten werken.

Je begrijpt dat mijn interesse meteen gewekt was. ‘Wat doet dat met je als je veel ruimte en verantwoordelijkheid krijgt?’ was één van mijn vervolgvragen. ‘Het werk of het project waar je aan werkt wordt heel erg van jezelf, je raakt er heel erg bij betrokken. En omdat je echt verantwoordelijkheid krijgt ga je daar ook heel verantwoordingsvol mee om.’

‘En hoe weet je welke initiatieven je hier wel of niet kunt nemen?’ ‘We stemmen onderling veel af met collega’s en leidinggevenden. Maar we hebben ook wel heel duidelijk een eigen cultuur en vanzelfsprekendheiden die heel erg helpen om te bepalen of jouw idee wel of niet past.’

‘Dat is interessant’ zei ik. ‘En als ik het omdraai en zeg: medewerkers die weinig of geen plannetjes maken of zelf initiatieven starten, krijgen waarschijnlijk weinig verantwoordelijkheid…. wat zeggen jullie dan?’

Het antwoord was kort en zelfverzekerd: ‘Ja, waarschijnlijk wel…’

Ina G.
Ina G.
1700654781
Ik heb BusinessWise en mijn cp ervaren als professioneel, vakkundig en vooral niet oordelend. Mijn cp heeft ons meegenomen in hoe je oordeelsvrij verdiepende vragen kunt stellen. De technische kant is goed verlopen en de varianten hoe je de rapportages wilt hebben, zijn uitgebreid en op maat. Kortom een prima organisatie om mee samen te werken wanneer je een mederwerkersonderzoek wilt laten plaatsvinden in je organisatie
Helma W.
Helma W.
1684762868
Het medewerkersonderzoek door BusinessWise kenmerkte zich door een duidelijke planning die ook goed nageleefd werd.Daarnaast was de begeleiding door de consultant Eric Fleurbaay, erg prettig. Hij heeft veel tijd en aandacht gestoken in de voorbereiding door met betrokkenen te praten over de organisatie om zo te achterhalen welke vragen er gesteld moesten worden in het onderzoek. Tijdens het gehele proces word je verder ondersteund met voorbeelden etc. voor de communicatie naar de medewerkers. De opgeleverde rapportages waren helder en de terugkomsessie met de medewerkers om de resultaten te bespreken en nader te duiden was erg waardevol. Ik heb veel van de manier van het communiceren op een positieve manier van Eric geleerd en met mij hopelijk de gehele organisatie. Ik kan BusinessWise dan ook zeker aanraden.
Barbara De B.
Barbara De B.
1673875003
Business Wise is een betrouwbare en flexibele partner om mee samen te werken. Eric geeft goede adviezen en reflecteert op de situaties die spelen in het hier en nu. De methodiek om zelf actief aan de slag te gaan met "onderzoeken" spreekt ons erg aan. De back-office oftewel Menno schakelt snel en rapportages zijn duidelijk.
Bram B.
Bram B.
1662100957
Met hulp van BusinessWise heeft Intrakoop een mooie stap voorwaarts kunnen maken in het ontwikkelen van haar organisatiecultuur. Zaken als 'elkaar (durven) aanspreken', 'gedegen afspraken maken met elkaar én opvolgen', etc. stonden op de agenda en daar plukken we tot op de dag van vandaag met elkaar de vruchten van. Uitermate professioneel, maar tevens met veel humor. Eric Fleurbaaij heeft laten zien dat hij óók in online (groep)sessies zijn mannetje staat. Als management team laten wij ons ook graag begeleiden door BusinessWise. Keep up the good work!
Ismail K.
Ismail K.
1662016085
Klantvriendelijke en professionele ondersteuning gekregen bij ons onderzoek. Eric en Menno waren altijd bereikbaar en hebben ons enorm geholpen met hun ondersteuning. Ik kan ze zeker aanbevelen!
Agnes K.
Agnes K.
1661889167
In een groot medewerkersonderzoek op een hele fijne manier samengewerkt, meedenkend en aansluitend bij de cultuur.
Albert V.
Albert V.
1660906174
BusinessWise heeft ons als bedrijf Twence 4 x uitstekend geholpen met het uitvoeren van een medewerkersonderzoek. Juist het maatwerk, creativiteit en rapportages springen er kwalitatief uit.
Sandra J.
Sandra J.
1660905525
Wij hebben Business Wise ingezet voor een Medewerkersonderzoek voor onze organisaties. De consultant welke onze contactpersoon was is zeer deskundig. In de opvolging van het onderzoek kwam dit tot uiting in een maatwerk aanpak voor de organisatie en professionele begeleiding in het vervolg en gedegen advies. De werkwijze van Business Wise is professioneel, persoonlijk, de planningen werden gehaald en de uitvoering is goed. Deze partij is zeker aan te bevelen om in te zetten voor de organisatie.
Foeke E.
Foeke E.
1652878930
Als bedrijf hebben nu ruim anderhalf jaar ervaring met BusinessWise en ik ben uitermate tevreden over de manier waarop "zij" in alle veiligheid en op een professionele wijze ons de spiegel hebben voorgehouden.
Bahram B
Bahram B
1652866772
Eric delivers a custom made approach. What I mostly appreciate is that Eric's approach is based on objectiveness, the individual's/team's wish(es) and is not coloured by anyone's wish in particular a/o the contractor (opdrachtgever).
eric W.
eric W.
1505715046
Geweldig gemotiveerde proffesionals die de hiërarchie van een bedrijf door observatie kan veranderen.
Geert en Ronkje D.
Geert en Ronkje D.
1505647581
Geweldig bedrijf met gepassioneerde professionals, die grote vakkennis koppelen aan een grote drang naar constant innoveren.
Eric S.
Eric S.
1505641757
Een verrassende aanpak van het oude onderzoek naar medewerkerstevredenheid, maar dan echt anders. De medewerkers spelen een belangrijke rol binnen deze methode.Wij van de Werkvloer merken dus dat er nu echt wat gebeurt.
Petrice B.
Petrice B.
1504981443
×
js_loader
Scroll naar boven