How to start a movement

Als doorgewinterde festivalganger kom ik ze regelmatig tegen; mensen die ineens het super goede idee krijgen om een of ander raar dansje in te zetten, een sit down te organiseren of bijvoorbeeld een polonaise te starten. Dit gaat in het begin vaak gepaard met fronsende of afwijzende blikken van omstanders. ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’,  is nou eenmaal niet voor niets een typisch Nederlandse uitspraak.

Maar wat zou er gebeuren als we eens wat vaker ‘rare’ of ‘wilde’ ideeën van anderen enthousiast zouden toejuichen? Onlangs stuitte ik op onderstaand filmpje waarin  Derek Sivers in 6 minuten uitlegt  hoe een ‘movement’ ontstaat. Aan de hand van zo’n dansende festivalganger vertelt hij over leiderschap en het in beweging krijgen van mensen.

In mijn werk als adviseur zie ik regelmatig organisaties die vast zitten en niet weten op welke manier ze positieve veranderingen te weeg kunnen brengen in hun organisatie. Leidinggevenden geven vaak aan het erg moeilijk te vinden om na een medewerkersonderzoek ook daadwerkelijk aan de slag te gaan met de gesignaleerde knelpunten. Hoe kunnen we zaken anders aanpakken? Hoe gaan we over tot actie? Hoe kunnen we écht in beweging komen? Wij helpen onze klanten graag om vastgeroeste patronen te doorbreken en na het medewerkersonderzoek in de doe-stand te komen.

Wij begeleiden ‘Start a movement’- sessies. In deze sessies gaan wij met een groep medewerkers en met support van het management op zoek naar concrete ideeën en oplossingen voor knelpunten in de organisatie. We moedigen medewerkers aan om ideeën aan elkaar uit te dragen en om te vormen naar uitvoerbare oplossingen waar medewerkers nog dezelfde dag mee aan de slag kunnen.

Naar analogie van het filmpje wordt in deze sessies ook veel aandacht besteed aan de rol van de ‘volgers’ en het belang van het  publiekelijk (aan collega’s) uitdragen van je support en enthousiasme voor de initiatieven. Want zoals Derek Sivers aan het einde van het filmpje zegt:

“ It’s the first follower that transforms the lone nut into a leader. If you really care about starting a movement, have the courage to follow and show others how to follow. And when you find a lone nut doing something great, have the guts to be the first one to stand up and join in.”

Op die manier wordt het voor de rest van alle medewerkers steeds ‘veiliger’ om ook mee te doen en bereik je op een gegeven moment het ‘tipping point’. Dit zorgt ervoor dat het niet bij mooi geformuleerde oplossingen op papier blijft, maar dat er met veel energie en enthousiasme daadwerkelijk beweging ontstaat.

Meer weten over onze ‘Start a movement’-sessies? Neem contact met ons op. We vertellen je er graag meer over!

Scroll naar boven