Onderstromen in beeld: een paar voorbeelden

Het is iedere keer weer opmerkelijk om te zien hoezeer we in ons werk zicht krijgen op onderstromen. In de gesprekken die we voeren, wordt keer op keer duidelijk wat er ‘onder de oppervlakte’ speelt onder medewerkers en leidinggevenden.

Veel van wat in ons werk ‘aan de oppervlakte komt’ heeft te maken met patronen die de rem op initiatieven zetten. Initiatieven die medewerkers niet meer nemen. Waarmee zij gestopt zijn. Hieronder een korte bloemlezing waaruit meteen duidelijk wordt wat de -onbedoelde- triggers zijn.

 • ‘We hebben het opgegeven om de nieuwe bedrijfsplannen -die iedere maand weer anders zijn- nog te snappen. We zien wel!‘
 • ‘Alle afdelingen zijn hier mega druk. Ik ben gestopt om hen te bellen en te vragen om meer samen te werken. Ze zijn toch alleen maar met hun eigen prioriteiten bezig.‘
 • ‘Ik breng geen punten meer aan voor de agenda op het werkoverleg. Onze manager is voortdurend aan het woord, ingebrachte punten komen toch niet aan bod.‘
 • ‘Ik loop niet meer binnen bij andere afdelingen. Mijn manager zegt dat hij dat wel doet!‘
 • ‘Als je open bent en je kritisch opstelt, krijg je dat om je oren. Ik zeg niks meer.‘
 • ‘Als je hier een planning moet afgeven, mag je niet zeggen dat je veel meer tijd nodig hebt om het allemaal goed te doen. Ik zeg gewoon ja op de vraag of het over twee weken klaar is.‘
 • ‘Ideeën worden hier bovenin de organisatie bedacht. Het is hier echt niet de bedoeling dat je meedenkt.‘
 • ‘We horen iedere maand nieuwe doelen en kpi’s. Ik wacht wel af wat het volgende maand wordt. Als het allemaal zo snel kan veranderen zal het allemaal wel niet zo veel voorstellen.‘
 • ‘Ideeën zijn nooit goed genoeg, onze leidinggevende geeft er altijd weer zijn eigen draai aan. Van mij komen ze niet meer die ideeën.‘
 • ‘Als ik met een klant een andere manier van werken zou willen afspreken, moet dat eerst door een andere afdeling worden goedgekeurd….ja daaaag.‘
 • ‘Als er iets mis gaat, wordt hier meteen geroepen: wie is daar verantwoordelijk voor! Ik vertel niemand meer dat er iets mis kan gaan. Ik houd mijn mond.‘
 • ‘Als je thuis wil werken om ergens even de tanden in te zetten of uit te denken, merk ik meteen de achterdocht bij mijn directeur. Moet je de dag erop allemaal laten zien wat je geproduceerd hebt. Nee, laat maar.‘
 • ‘Mijn directeur gaat altijd heel hard praten als hij gelijk wil krijgen. Dat is té gênant voor woorden! Ik houd mijn mond wel.‘

BusinessWise heeft diverse werkvormen en methodieken ontwikkeld om snel en vooral heel concreet onderstromen in beeld te brengen. Als je meer informatie wilt ontvangen hierover, neem dan contact met ons op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven