Nieuw jaar, nieuw organiseren!

De start van een nieuw jaar, tijd voor een nieuwe blog. Een frisse start, met lekker veel positieve energie. In de media zijn de eerste berichten over het einde van de crisis te horen. Bij steeds meer mensen is weer wat voorzichtige positiviteit te bespeuren. Dat belooft veel goeds.

Doen is het nieuwe denken

2014 wordt het jaar waarin de maatschappelijke veranderingen die de afgelopen tijd zijn ingezet steeds meer zichtbaar en voelbaar worden. 2014 wordt het jaar van het meegaan in deze positieve stroom, het jaar van initiatief nemen en kansen pakken. Het wordt het jaar waarin doen het nieuwe denken is en experimenteren het nieuwe veranderen.

Wij zijn er van overtuigd dat de huidige problemen waar organisaties mee kampen, in de meeste gevallen niet meer opgelost kunnen worden binnen de ‘traditionele’ top-down organisatie- en managementstructuren. De samenleving verandert in een sneller tempo dan ooit te voren. Dit vraagt om flexibele organisaties die snel kunnen schakelen, waar creativiteit en innovaties de ruimte krijgen en waar medewerkers en afdelingen onderling nauw samenwerken om de klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Initiatief, eigenaarschap en verantwoordelijkheidsgevoel

In deze moderne organisaties werken medewerkers die volop initiatief nemen, eigenaarschap ervaren en verantwoordelijkheid voelen. Medewerkers die weten wat hun kwaliteiten zijn en deze gericht in kunnen zetten om samen met collega’s een gemeenschappelijk doel na te streven. Dat klinkt de meeste werkgevers natuurlijk als muziek in de oren. In de praktijk blijkt vaak echter dat de huidige manier van aansturing in de organisatie ervoor zorgt dat deze gewenste eigenschappen juist ‘afgeleerd’ worden.

Onnodige regels, bureaucratie, werkdruk, top-down aansturing en controle doen deze eigenschappen de das om. Wanneer er ook nog sprake is van angst om ergens op afgerekend te worden, dan zorg je ervoor dat medewerkers gaan proberen om ‘zo min mogelijk fout te doen’.

In het huidige reguliere onderwijssysteem zien we eigenlijk hetzelfde gebeuren. De nadruk ligt op het vergaren van kennis, het maken van toetsen en op het behalen van een diploma. Een systeem waarin voor leerlingen wordt bepaald welke stof ze moeten leren, welke planning ze moeten volgen en welke scores ze moeten behalen om naar de volgende klas te gaan. Niet bepaald een omgeving waarin nieuwsgierigheid, het nemen van initiatief en het denken buiten de bestaande kaders worden gestimuleerd.

En dan nu het positieve nieuws… :-)

Gelukkig zien we ook dat steeds meer organisaties nieuwsgierig worden naar nieuwe vormen van organiseren. We zien een groeiende behoefte en wil om het ‘anders’ te gaan doen. Maar hoe pak je dat als organisatie aan? Het is heel lastig om ineens de knop om te zetten, de organisatiestructuur te veranderen en als bij toverslag nieuw gedrag van medewerkers te verwachten. Gedrag dat hen eerder juist is afgeleerd.

Er is geen kant-en-klare oplossing voor jouw specifieke organisatie. Het is belangrijk om langzaam maar zeker een klimaat te creëren waarin medewerkers zich vrij voelen om zelf initiatieven te nemen, om kritisch na te denken, fouten te maken en te erkennen, elkaar aan te spreken, snel te schakelen en zelf beslissingen te nemen.

Dat is niet makkelijk. Het gaat niet vanzelf. Maar zoals we eerder al zeiden: doen is het nieuwe denken. Dus begin ergens. Doe een experiment dat mag mislukken. Ontdek wat anders aangepakt had kunnen worden, en pak het anders aan. Neem medewerkers mee in de zoektocht. Probeer, experimenteer en ontdek!

2014: Het jaar van Nieuw organiseren

In de afgelopen jaren hebben we steeds meer opdrachten uitgevoerd op het gebied van Nieuw organiseren. Ook in 2014 richten we ons (naast medewerkers- en klantenonderzoeken) op het adviseren en begeleiden van organisaties die de transitie willen maken -of daar al middenin zitten- naar anders en nieuw organiseren. We hebben in de afgelopen anderhalf jaar allerlei activiteiten ontwikkeld die helpen om de organisatie van binnenuit, bottom-up, en mét medewerkers in beweging te krijgen. Activiteiten die er voor zorgen dat er met veel motivatie en werkplezier mooie dingen gerealiseerd kunnen worden.

Een nieuw jaar staat voor de deur. Een jaar vol nieuwe ontdekkingen, nieuwe uitdagingen en nieuwe mogelijkheden. Wij hebben er zin in! Jij ook?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven