Onboarding

De magie van Onboarding: Waarom het echt uitmaakt

De onboarding van een nieuwe medewerker

Het verwelkomen van nieuwe medewerkers is altijd een spannend moment. Het symboliseert een nieuw hoofdstuk, een frisse start en nieuwe kansen. Maar het is ook een tijd vol uitdagingen, vooral als het gaat om het inwerken van deze nieuwkomers in de bestaande bedrijfscultuur. Hier komt het onboardingproces om de hoek kijken.

Wat is onboarding eigenlijk?

Voordat we de diepte in duiken, laten we eerst even stilstaan bij wat onboarding precies is. Onboarding, of inwerkprogramma, is het proces waarbij nieuwe medewerkers worden geïntroduceerd in een organisatie. Dit gaat verder dan alleen een rondleiding en het invullen van wat papierwerk. Het gaat om het creëren van een omgeving waarin nieuwe medewerkers zich welkom, gewaardeerd en voorbereid voelen om bij te dragen aan het succes van het bedrijf.

De cijfers liegen er niet om

Onderzoek van Brandon Hall Group heeft enkele opzienbarende cijfers aan het licht gebracht.

Organisaties die een goed onboardingproces hebben, kunnen de retentie van hun nieuwe medewerkers met maar liefst 82% verbeteren.

Bovendien kan de productiviteit met meer dan 70% toenemen.

Dit is niet niks en laat nog maar eens zien wat het effect van een adequaat onboardingproces is.

Waarom onboarding zo belangrijk is

In een arbeidsmarkt waar talent een schaars goed is en de kosten voor het werven van nieuwe medewerkers blijven stijgen, is het essentieel om de mensen die je al hebt binnengehaald, te behouden.

Een sterk onboardingproces doet meer dan alleen nieuwe medewerkers welkom heten. Het legt verhoogt de loyaliteit, legt de basis voor hun toekomstige succes binnen het bedrijf en draagt bij aan een positieve bedrijfscultuur.

De voordelen op een rijtje:

Medewerkerstevredenheid: Een goed onboardingproces zorgt ervoor dat medewerkers zich gewaardeerd en begrepen voelen, wat leidt tot een hogere tevredenheid.

Snellere productiviteit: Nieuwe medewerkers die een grondige onboarding ondergaan, zijn sneller productief omdat ze de tools en kennis hebben die ze nodig hebben om te slagen.

Betere bedrijfscultuur: Door nieuwe medewerkers vanaf dag één te inwerken in de bedrijfscultuur, bevorder je eenheid en samenhang binnen het team.

Een hogere retentie: Het effect op het personeelsbehoud is enorm.

De valkuilen van onvoldoende onboarding

Geen aandacht besteden aan een adequate onboarding kan ernstige gevolgen hebben. Medewerkers die zich verloren of overweldigd voelen in hun nieuwe werk setting, zijn minder geneigd om op de lange termijn bij een bedrijf te blijven. Nieuwe medewerkers ‘besluiten’ eigenlijk al in hun eerste week of hun nieuwe werkgever er eentje is om langere tijd bij te blijven werken of niet!

Geen aandacht besteden aan onboarding kan leiden tot een hoog (en voorkombaar) personeelsverloop, wat niet alleen kostbaar is in termen van wervingskosten, maar ook de sfeer in het bedrijf kan schaden.

Tips voor een succesvol onboardingproces

  • Maak het persoonlijk: Elk individu is uniek. Pas het onboardingproces aan op de behoeften en achtergrond van elke nieuwe medewerker.
  • Bied continue ondersteuning: Onboarding moet niet worden gezien als een eenmalig evenement, maar als een doorlopend proces. Bied regelmatige check-ins en ondersteuning aan.
  • Gebruik technologie: Zet onboarding vragenlijsten in om het onboardingproces te stroomlijnen en verbeteren. Maak er gebruik van en werk daarmee aan een hogere loyaliteit en productiviteit.

Kortom

Het onboardingproces is niet zomaar een stap in het wervingsproces. Het is een cruciale fase die een diepgaande impact kan hebben op de toekomstige prestaties en tevredenheid van nieuwe medewerkers. Door te investeren in een grondig en doordacht onboardingproces, investeer je in het langetermijnsucces van zowel je medewerkers als je bedrijf. In een wereld waar elk voordeel telt, is effectieve onboarding de sleutel tot het opbouwen van een sterk, veerkrachtig en tevreden team.

Wil je weten hoe nieuwe medewerkers hun start bij jouw organisatie ervaren?

Met een onboarding vragenlijst volg je de ervaringen van je nieuwe medewerkers op de voet en kan je actief werken aan loyaliteit, productiviteit en een aantrekkelijke bedrijfscultuur.

Gratis Pilot

Mis deze kans niet om 24/7 inzicht te krijgen in de ervaringen van je nieuwe medewerkers.

🌟 Speciale aanbieding: Vraag hieronder informatie aan over onze gratis Pilot! 🌟

Scroll naar boven