Medewerkersbetrokkenheid is geen product, het is een fenomeen
Heel veel organisaties zoeken manieren om de betrokkenheid van hun medewerkers te verhogen en/of het verloop te verminderen.
De inzet van apps en tools als hulpmiddel hiervoor lijkt enorm aantrekkelijk omdat het snelle inzichten biedt en het mogelijk maakt om meetbare resultaten te behalen.
En ja, technologie kan bijdragen leveren aan de interne communicatie en interactie tussen medewerkers. En kan helpen om processen efficiënt te laten verlopen.
Toch is het belangrijk om te begrijpen dat de echte betrokkenheid van medewerkers niet zo maar te vangen is in cijfers of via een digitale oplossing.
De kern van (bijvoorbeeld) medewerkerstevredenheid en -betrokkenheid ligt niet in de tools die je gebruikt, maar in de manier waarop medewerkers hun werk en de organisatie zelf ervaren.
Betrokkenheid ontstaat door de manier waarop medewerkers zich verbonden voelen met hun werk, hoe ze de cultuur binnen de organisatie ervaren en hoe zij hun eigen bijdrage aan het grotere geheel zien.
Een app die claimt de betrokkenheid van jouw medewerkers te verhogen… Tja…
Zoals ik al zei, kan het een hulpmiddel zijn om bijvoorbeeld de communicatie en werkprocessen te structureren. Maar betrokkenheid, motivatie, eigenaarschap (en wat je maar wilt bereiken) ontstaat in de onderliggende cultuur en de interacties die medewerkers dagelijks met elkaar en met hun organisatie hebben.
Veel organisaties worstelen met het ‘pakken’ van wat medewerkers betrokken maakt en écht motiveert.
Het is heel verleidelijk om aan te nemen dat een app of een specifieke tool de oplossing is voor een probleem als lage betrokkenheid of hoog verloop.
Echter, de werkelijke uitdaging ligt vaak in hoe medewerkers zichzelf in de organisatie zien, hoe ze het werk ervaren en de manier waarop zij zich ondersteund voelen door hun leidinggevenden en collega’s.
De tools kunnen helpen om dit te monitoren maar het gaat verder dan alleen het gebruik van technologie. Het is belangrijk om te onderzoeken hoe een organisatie de interne communicatie, samenwerking en waardering organiseert – dit zijn de elementen die de werkelijke betrokkenheid vormen.
Bij het implementeren van technologie, zoals een app of een ander (realtime) meetinstrument, is het zinvol om te blijven kijken naar de bredere context van de organisatie.
Wat zorgt ervoor dat medewerkers zich gehoord voelen? Hoe wordt samenwerken en elkaar opzoeken gestimuleerd, en wat draagt er nou precies bij aan het werkplezier op de werkvloer?
Hoewel technologie processen kan structureren en data kan verzamelen, is het de cultuur en zijn het de onderlinge relaties en interacties binnen de organisatie die bepalen of er daadwerkelijk verandering ontstaat.
in plaats van enkel te focussen op het verbeteren van de meetbare factoren, is het veel zinvoller om te begrijpen hoe de gewoonten en de manier waarop mensen met elkaar omgaan invloed hebben op de beleving van medewerkers.
Als je als organisatie inzicht krijgt in de onderliggende patronen van samenwerking, communicatie en betrokkenheid, kun je echte, duurzame verandering veroorzaken.
Tools en apps moeten worden gezien als hulpmiddelen in een bredere, en vooral gezamenlijke aanpak.