Hieronder een uiterst boeiende presentatie van Gary Hamel (volgens de Wall Street Journal de belangrijkste businessgoeroe van deze tijd) over de innovatie van managen. Een must see als je geïnteresseerd bent in slimmer werken, sociale innovatie en modern leiderschap.
Hamel vindt ‘managen’ de grootste uitvinding van de laatste 100 jaar. Naast alle medicijnen waarover we nu beschikken, het internet, halfgeleiders etc. De uitvinding van management heeft immers een enorme invloed gehad op onder andere de manier waarop werk georganiseerd wordt, waarop producten en diensten bedacht en geleverd kunnen worden.
Maar het is juist dit ‘managen’ dat hard aan innovatie toe is aldus Hamel. En daarmee doelt hij op alles wat betreft het leiden, organiseren, plannen, werven en motiveren … noem maar op.
In de ontwikkelde landen, eind jaren 1800, was 90% werkzaam in de landbouw en had een gemiddeld bedrijf niet meer dan gemiddeld 4 medewerkers. In 1925, binnen één generatie, is dat allemaal dramatisch veranderd. Bedrijven als Ford, US Steel en vele andere bedrijven bereikten enorme productie quota. In die jaren is er enorm veel bedacht t.a.v. het managen van het werk en van medewerkers. Denk aan prestatieloon, taakontwerp, budgettering, merken management etc.
Bijna alle managementtools die nu gebruikt worden, zijn rond 1900 ‘uitgevonden’ door mensen die geboren zijn in het midden van de jaren 1800!
Hamel noemt ze legacies: erfenissen van lang geleden. En toch gebruiken we die ideeën en opvattingen nog steeds. In het filmpje boven aan dit bericht zet hij heel duidelijk uiteen welke veranderingen de komende jaren er voor zorgen dat alleen die bedrijven die het managen echt innoveren succes zullen hebben.