Is een medewerkerstevredenheidsonderzoek verplicht?
Veel organisaties vragen zich af: is een medewerkerstevredenheidsonderzoek verplicht? Het korte antwoord is nee. Je bent het als werkgever niet wettelijk verplicht om een medewerkerstevredenheidsonderzoek uit te (laten) voeren. Toch is het in de praktijk een slimme én verantwoordelijke keuze.
Een medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) helpt je als werkgever om te begrijpen hoe je mensen hun werk ervaren. Hoe zit het met werkdruk? Is er genoeg vertrouwen in het management? Voelen de medewerkers zich gehoord? Dat soort dingen hoor je niet altijd in dagelijkse gesprekken. Een goed onderzoek maakt dat zichtbaar. En daar kun je dan vervolgens op sturen.
Is medewerkerstevredenheidsonderzoek verplicht volgens de wet?
De wet zegt niet dat je elk jaar een medewerkerstevredenheidsonderzoek verplicht moet uitvoeren. Maar als werkgever heb je wel een zorgplicht. Je moet zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Denk aan goed arbobeleid, voorkomen van burn-out en het aanpakken van ongewenst gedrag.
Een onderzoek kan je daar juist bij helpen. Het is een goede manier om signalen op te vangen en zelfs risico’s te voorkomen. Het medewerkersonderzoek maakt bespreekbaar wat anders onder de radar blijft.
Doe je géén onderzoek, dan loop je het risico dat je belangrijke signalen mist, zoals onvrede of overbelasting, die anders onzichtbaar blijven.
Inspectie of OR kan er wél naar vragen
In sommige situaties kan een OR (ondernemingsraad) aandringen op een medewerkerstevredenheidsonderzoek. Ook de Nederlandse Arbeidsinspectie kan vragen of je structureel onderzoekt hoe medewerkers zich voelen op het werk, bijvoorbeeld als er signalen zijn van een onveilig klimaat of hoge werkdruk. Een medewerkerstevredenheidsonderzoek is dan nog steeds niet wettelijk verplicht, maar het kan wel onderbouwd van je gevraagd worden.
Slimmer organiseren begint met luisteren.
Waarom een medewerkerstevredenheidsonderzoek waardevol is.
Een medewerkerstevredenheidsonderzoek is dus niet verplicht, het is geen vinkje voor de wet, maar wel een slimme keuze voor elke organisatie die wil groeien, verbeteren en mensen wil behouden. Zeker in een krappe arbeidsmarkt telt elk signaal. En medewerkers willen gehoord worden. Vraag daarom hoe ze het werken in jouw organisatie ervaren en welke tips zij hebben.
Veelgestelde vragen
Nee, een medewerkerstevredenheidsonderzoek is niet wettelijk verplicht.
Toch is het een slimme en verantwoordelijke keuze. Je krijgt er zicht mee op wat medewerkers ervaren, zoals werkdruk, vertrouwen in leidinggevenden en of ze zich gehoord voelen.
Omdat het helpt om signalen op te vangen die je anders niet hoort.
Een onderzoek maakt zichtbaar hoe mensen het werk ervaren, wat er goed gaat en wat beter kan. Je kunt er concreet op sturen en het voorkomt blinde vlekken.
Ja, een OR mag dat vragen als daar aanleiding toe is.
Bijvoorbeeld bij signalen van onrust, hoge werkdruk of zorgen over veiligheid. Het onderzoek is niet wettelijk verplicht, maar het verzoek kan goed onderbouwd zijn.
Ja, de Arbeidsinspectie kan daar naar vragen.
Bijvoorbeeld als er klachten zijn of signalen van een onveilig werkklimaat. Je bent dan niet verplicht om een MTO uit te voeren, maar je moet wel kunnen aantonen dat je risico’s in kaart brengt.
Inzicht in wat er leeft bij medewerkers.
Het laat zien waar mensen tegenaan lopen, wat ze waarderen, en waar kansen liggen om te verbeteren of mensen beter te ondersteunen.
Altijd als je medewerkers serieus wilt nemen.
In een krappe arbeidsmarkt is het belangrijk te luisteren naar wat mensen nodig hebben om te blijven en zich goed te voelen op het werk.
Dat je belangrijke signalen mist.
Zonder goed onderzoek zie je soms niet dat mensen ontevreden zijn of overbelast. Daarmee vergroot je het risico op uitval, verloop of onveiligheid in je organisatie.