Zeker weten wat je niet weet

Vanmorgen in het zitje bij een klant voor een terugkoppeling van de resultaten van een medewerkersonderzoek viel mij een interessant bericht op in het FD: Bob van Dijk wil uitvinden wat hij nog niet weet. Ergens in het artikel lees ik: ‘Ik ben meer gericht op het uitvinden wat ik niet weet, dan dat ik gelukkig ben met wat ik wél weet.’

Nu weet ik natuurlijk niet wat Bob niet weet (net als Bob, die dat kennelijk ook niet weet) … maar ik ben me bewust van het feit dat ik heel veel niet weet, dat er heel veel is waar ik geen kennis van heb of waarover ik wellicht verkeerde aannames heb.

Het interessante is dat je heel gericht op zoek kunt gaan naar wat je niet weet. Maar waarom is dat nou belangrijk zul je zeggen? Nou, in het vorige alineaatje staat een woord dat belangrijk is: aannames.

We vormen onze aannames en overtuigingen volledig op basis van focus en selecties. Uit alles wat je kunt ervaren en observeren maken we onbewust keuzes. We kunnen zelfs niet eens alles waarnemen.

In het filmpje hieronder legt David Gray uit hoe we allemaal in onze eigen kennisbubbel terecht zijn gekomen. Hij laat zien dat je alles om je heen toetst aan de logica en de kennis in jouw bubbel. Als je werkelijke veranderingen wilt bereiken, als je je gedrag wilt veranderen, is het noodzakelijk om bewust buiten de grenzen van je kennis en het evidente te stappen.

(credits: David Grey, liminalthinking.com)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top