Video interview: Schoongewoon

Schoongewoon is een Coöperatie ván en vóór schoonmakers naar voorbeeld van de vele werknemerscoöperaties in het Spaanse plaatsje Mondragón. Het initiatief voor Schoongewoon is in 2012 genomen door Remmelt Schuuring. Eigenlijk tijdens het zien van een VPRO Tegenlicht documentaire over Mondragón waar ‘elke werknemer mede-eigenaar is en men samen beslist welke keuzes het bedrijf moet maken’.

De interviews hieronder vinden plaats bij één van de klanten van Schoongewoon: De Verkadefabriek in Den Bosch.

UPDATE 19 november 2013: Schoongewoon is verkozen tot ‘Slimste bedrijf van Nederland’ 

‘Laat de mensen hun eigen bedrijf besturen.’

In het videofragment hieronder vertelt Remmelt het verhaal van Schoongewoon. Een verhaal dat gaat over de menselijke maat. Over horizontaal organiseren, menselijke verhoudingen en de vanzelfsprekendheid om samen besluiten te nemen om er voor zorgen dat de samenwerking met elkaar en met de klant zo goed en zo prettig mogelijk plaatsvinden.

‘Je bent niet zomaar een nummer. Je bent meer dan een schoonmaakster.’

In haar vorige baan moest Cheryl haar werk volgens strikte  regels en procedures doen: ‘Tien minuutjes hier en tien minuutjes daar.’ Daarbij was het niet de bedoeling dat zij zelf initiatieven nam en met de klant overlegde over het werk. Nu overlegt zij rechtstreeks met de klant en neemt zij samen met haar collega’s de besluiten.

‘De klant weet wie jij bent.’

Cheryl is heel duidelijk. In haar vorige baan ‘had je niks met de klant’. Omdat er een afstand was, omdat rechtstreeks contact met de klant uit den boze was. En als zij toch iets uit zichzelf aan de klant voorstelde, werd zij door haar manager op de vingers getikt. Bij Schoongewoon kan zij doen wat zij het belangrijkste vindt voor de klant. En dat heeft effect: ‘De klant krijgt gewoon een schoner pand.’

‘Wij maken menselijk schoon.’

Gisela is verantwoordelijk voor de opbouw van Schoongewoon in de regio Utrecht en Zeist. Ook uit het verhaal van Gisela wordt duidelijk dat zelfs in haar commerciële activiteiten, de manier van werken en de gelijkwaardigheid van alle werknemers bovenaan staan. ‘Wij maken menselijk schoon’.

Wil je meer weten over Schoongewoon, kijk dan op de website: www.schoongewoon.com

Scroll naar boven