Video interview: OBS De Regenboog

Johan van den Beucken is sinds mei 2010 meerschoolse directeur van de Openbare Basisschool De Regenboog en Panningen Zuid. In zijn team werken momenteel 19 leerkrachten die les geven aan zo’n 200 leerlingen.

Toen Johan als directeur begon, was er veel te doen. Groep 7 en 8 hadden erg veel verschillende leerkrachten voor de klas gehad. Van de jonge nieuwe directeur werd erg veel verwacht. Flink wat ouders waren hierdoor sceptisch geworden en stonden op het punt stonden om hun kind voor de buurschool, 50 meter verderop, in te schrijven.

Als je het gaat managen, krijg je het niet georganiseerd!

Johan is een bevlogen schooldirecteur met uitgesproken meningen. Over hoe je samen met leerkrachten een omgeving creëert waarin vakmanschap, vertrouwen en verbinding bovenaan staan. 

Doe niets wat de motivatie en inspiratie laat verdwijnen!

Johan is  duidelijk over wat hij en zijn team wel en niet doen. Hij gelooft er niet in dat medewerkers gemotiveerd of geïnspireerd moeten worden, dat hij daar als leidinggevende van alles voor moet doen. Belangrijker vindt hij het om medewerkers gemotiveerd en bevlogen te houden. Hoe? Door heel veel juist niet te doen, leerkrachten niet op te zadelen met regeltjes en zaken die hen vooral demotiveren. En natuurlijk moeten de leerkrachten verantwoordelijkheid ervaren in hun dagelijkse werk.

Over zekere onzekerheden en onzekere zekerheden

‘Ik ben in principe overal voor!’ aldus Johan. Omdat Johan er van overtuigd is dat zijn medewerkers het allerbeste willen voor hun leerlingen en voor henzelf als leerkracht. Geen regeltjes dus. Hooguit overeenstemming over de visie en de richting die gekozen is.

Scroll naar boven