Video interview: Meurs HRM

Siebren Houtman is Directeur en mede eigenaar van Meurs HRM, een HR adviesbureau met zo’n 70 professionals. In 2010 is besloten om ‘managerloos’ te gaan organiseren. Om mandaat, regelvermogen en verantwoordelijkheden zo laag mogelijk neer te leggen bij de medewerkers.

Siebren vertelt in de fragmenten hieronder openhartig over de verandering die bij Meurs HRM in gang is gezet. Hij vertelt over de ‘lessons learned’ en de inzichten die hij heeft gekregen tijdens het veranderingsproces. En voor organisaties die overwegen om een soortgelijke verandering in te zetten, heeft hij een paar waardevolle tips.

Spanning op grote organisaties

Siebren signaleert nadrukkelijk een noodzaak om anders te werken. Omdat medewerkers zich beter voelen in een omgeving waarin zij beter begrijpen wat hun bijdrage is aan het grotere geheel. En om te voorkomen dat we in een systeem blijven zitten dat uiteindelijk ontploft.

Het veranderingsproces bij Meurs HRM

Het onderstaande fragment is een ‘must see’ voor iedereen die overweegt om ondernemerschap van medewerkers te vergroten, om medewerkers meer verantwoordelijkheid en regelvermogen te geven.

‘Lessons learned’

Veranderingen en ingezette ontwikkelingen binnen organisaties lopen niet lineair. En zeker een transformatie naar gedeeld leiderschap kent momenten en gebeurtenissen waar je niet op hebt gerekend. Hieronder vertelt Siebren openhartig over een aantal belangrijke lessen.

Tips

Tot slot geeft Siebren hieronder een paar belangrijke tips. Geen instrumentele one-liners die de indruk wekken dat voor ieder onvoorzien effect een quick fix bestaat. Wel aandacht voor een sociaal vangnet dat medewerkers helpt verder te komen en verder te groeien in de veranderende organisatie. En vertrouwen in de veerkracht die ontstaat door de nieuwe manier van werken.

Scroll naar boven