Video interview: Koekjesbakkerij Veldt

Bij koekjesbakkerij Veldt in Veenendaal worden al heel lang ambachtelijke koekjes gebakken. Sinds een aantal jaar gebeurt dat op een andere manier. Medewerkers hebben tegenwoordig de regie in handen en werkgeluk staat centraal. Bij koekjesbakkerij Veldt zijn ze er van overtuigd dat ze met gelukkige medewerkers lekkerdere koekjes maken en beter presteren. Hoe is dat zo gekomen?

Men neme….
…. een koekjesbakkerij in zwaar weer, een portie druk en controle, een flinke scheut goede intenties en tot slot het besef dat het anders moet. In onderstaand fragment vertelt Kees Pater, eigenaar van koekjesbakkerij Veldt, openhartig waarom hij enkele jaren geleden het roer omgooide.

Van “zombies” naar initiatiefvolle medewerkers

In onderstaand filmpje vertelt Gijs (hoofd bedrijfsbureau) dat het management van de bakkerij heeft geleerd dat het zelf de veroorzaker was van afwachtend gedrag van medewerkers. Door het langzaam leren loslaten van de controle en het stimuleren van eigen initiatief, komen de beste ideeën inmiddels van de werkvloer.

De omgedraaide organisatie

Kees vertelt waarom ze bij Veldt het organisatie-organigram omgekeerd hebben: “Medewerkers staan bovenin, want zonder hen staat alles stil.” Iedereen vraagt zich hier continu af: Wat kan ik doen zodat degenen boven mij optimaal kunnen presteren? En informatie ‘valt’ vanuit de medewerkers bovenin naar directie onderin. Elke week krijgt een andere medewerker de verantwoordelijkheid en de ruimte om onder collega’s vast te stellen wat goed gaat en wat beter kan. Deze medewerker brengt hierover verslag uit bij directie. In onderstaand fragment vertelt Johan (ovenist) wat hij ervan vindt dat hij ‘mee mag denken’ en tot welke welke concrete successen op de werkvloer dat al heeft geleid.

Smaakt dit naar meer?

Bekijk dan eens de website van Koekjesbakkerij Veldt en maak bijvoorbeeld kennis met ‘De wereld van geluk’.

Scroll naar boven