Video interview: KAW Architecten

KAW, de Koöperatieve Architecten Werkplaats, is opgericht in 1976. Dat was in de tijd van de hippies, krakers, democratisering, werknemerszelfbestuur en emancipatie.

KAW is gestart vanuit de samenwerking met Renova, een coöperatief aannemersbedrijf. Renova wilde de materiële én de immateriële belangen van de leden behartigen. De ‘missie’ van het bedrijf ging verder dan er voor zorgen dat er brood op de tafel kwam. Het doel was ook: gelukkige leden.

Management dat werkt en werknemers die managen

Wat maakt KAW zo’n mooi bedrijf? Reimar von Meding, Theo Adema en Maaike Cnossen vertellen hieronder over KAW, over de vrijheid, de verantwoordelijkheid die medewerkers ervaren en oppakken, over eigenaarschap en over de loyaliteit die in de genen en cultuur van KAW zit.

Hoe overleef je een crisis van ongekende omvang?

In 2008 wordt de bouwwereld hard getroffen door een ongekende crisis. KAW merkt de effecten direct. Niemand wist meer hoe het verder moest. KAW niet, woningbouwcorporaties niet, investeerders niet …. De oplossingen die KAW tot aan het uitbreken van de crisis had, waren geen antwoord meer op de ontstane situatie en dynamiek.

Midden in deze turbulentie heeft KAW het enige juiste gedaan dat zij kon doen en heeft zichzelf kritische vragen gesteld: ‘Wat nou als er geen architect meer nodig is? Wat kunnen wij toevoegen dat niemand anders kan toevoegen?’

In het video fragment hieronder komt het ongelofelijk eerlijke verhaal aan bod over de zoektocht naar het bestaansrecht van KAW, over de noodzaak van een duidelijke focus en over de onzekerheid die dat alles met zich meebracht binnen KAW.

Innovatief denken en nieuwe diensten

Het verhaal van KAW gaat verder dan overleven en reorganiseren. KAW heeft het voor elkaar gekregen om midden in een oorverdovende crisis te innoveren en nieuwe diensten te ontwikkelen.

En dat lukte alleen omdat KAW de crisis als een nieuwe economische orde heeft geaccepteerd waarin kansen ontstaan die passen op het DNA van KAW.

In het video fragment hierboven vertelt Theo onder andere over de Reimarkt, één van de innovaties die is ontstaan tijdens de zoektocht naar focus en innovaties. Klik hier om meer te lezen over de Reimarkt: een winkel waar je duurzaam wonen kunt kopen. En als je meer weten over KAW ga dan naar www.kaw.nl.

Scroll naar top