Video interview: Hoppenbrouwers Techniek

Hoppenbrouwers Techniek in Udenhout is een voorbeeld van Rijnlands organiseren, waar leidinggevenden de kopman en ‘een huisvader zijn voor medewerkers’.

Hoppenbrouwers Techniek bestaat al sinds 1918 en is vandaag de dag een modern installatiebedrijf met ruim 240 medewerkers.

In de afgelopen jaren is binnen het bedrijf steeds meer aandacht gekomen voor de cultuur en voor de waarden. En voor gewoon boerenverstand. Want als je medewerkers de ruimte geeft en zij zelf kunnen beslissen over hoe zij hun werk doen, komt het vanzelf goed, gaan medewerkers eigenaarschap ervaren.

In het fragment hieronder vertel Henny de Haas (Algemeen Directeur) over het belang van de waarden en de cultuur binnen het bedrijf. Plezier in het werk, autonomie, vertrouwen, ambitie …. Alles draagt bij aan het succes van Hoppenbrouwers.

‘Niet te veel op details sturen. Daar moet je de mensen niet mee lastig vallen.’

Over teams en de rol van de leidinggevende

Bij Hoppenbrouwers vind je geen verticale afdelingen of business units. Alles wordt via gemengde teams horizontaal georganiseerd. En er is een voorkeur voor overzichtelijkheid. Geen ‘grote brokken’ zoals Henny dat noemt want dan verdwijnt er veel.

En om die overzichtelijke teams te coachen en te leiden wordt er veel van de leidinggevenden verwacht binnen Hoppenbrouwers.

Dilemma’s

Ook bij Hoppenbrouwers zijn er dilemma’s en is het soms een zoektocht om te ontdekken wat er nodig is om teams verder te krijgen in hun prestaties en ontwikkeling. Hieronder vertelt Henny over de continue aandacht en de reflectie die nodig is om teams en teamleden scherp te houden, verantwoordelijkheid te laten nemen en zich te ontwikkelen.

Welke tips heb jij voor de kijkers Henny?

Het zal je niet verbazen dat Henny praktische en uitgesproken tips heeft:

  1. Maak je agenda heel erg leeg, stop met vergaderen en ga naar de werkvloer om naar je mensen te luisteren.
  2. Maak de eenheden in je organisatie klein en overzichtelijk. En maak meetbaar wat er gebeurt. Als het allemaal te groot wordt, zul je zien dat er van alles onzichtbaar wordt.
  3. Durf heel veel regels af te schaffen! Niemand in Nederland kent het wetboek uit z’n hoofd en toch het gaat in 99% gewoon goed! Geef je mensen de ruimte om hun eigen boerenverstand te gebruiken en toe te passen.
  4. Laat leidinggevenden beoordelen door hun eigen medewerkers. Net zoals leidinggevenden beoordeeld worden door klanten of cliënten. Dan gaan ze namelijk beter hun best doen.

Als je meer wilt weten over Hoppenbrouwers Techniek, kijk dan op: www.hoppenbrouwerstechniek.nl.

Scroll naar boven