Dialoog als bron voor ontwikkelen en verbeteren

Wat gebeurt er als je medewerkers in een onderzoekende dialoog invloed geeft om zelf te ontdekken wat er beter kan als het gaat om hun dagelijkse werk? Wat is het effect van kritische vragen als: Wat voeg ik toe? Waar draag ik aan bij in mijn organisatie? Hoe staat het met mijn betrokkenheid en wat kan ik zelf doen om die te verhogen? Waar zou ik bij klanten, cliënten of studenten meer aan bij willen dragen en hoe krijg ik dat voor elkaar?

Een dialoog die aanzet tot leren en veranderen

Door zichzelf en elkaar vragen te stellen, ontwikkelen medewerkers nieuwe inzichten. Deze inzichten zetten aan tot denken, tot het ontwikkelen van nieuwe ideeën en waarheden en zetten hen aan om in beweging te komen. Al doende komen steeds meer medewerkers in een lerende modus: ‘onderzoeken’ en ‘veranderen’ of ‘verbeteren’ vallen samen.

Het is daarmee dus een volstrekt andere aanpak dan een centraal georganiseerd medewerkersonderzoek. Als er 500 of 1200 of 2500 medewerkers in jouw organisatie werken, heb je er met deze aanpak zomaar 500, 1200 of 2500 ‘onderzoekers’ bij die ook echt met de uitkomsten van hun onderzoek aan de slag willen gaan! Op deze manier zijn het medewerkersonderzoek en die lastige opvolging opeens niet twee verschillende stappen of projectfasen. Door de dialoog valt het ‘onderzoeken’ en ‘opvolgen’ samen. En ook de vraag hoe medewerkers na het onderzoek geactiveerd moeten worden is opeens geen vraag meer.

Bekijk hieronder de video waarin drie medewerkers en een teamleider persoonlijk verslag doen van hun eigen onderzoek. Zij vertellen openhartig over de meerwaarde van ‘Dit voeg ik toe!’ een onderzoekende dialoog die medewerkers raakt en in beweging laat komen.

Wil je meer weten over Dit voeg ik toe! en hoe je deze aanpak binnen jouw organisatie kunt introduceren? Neem contact met ons op. 

Scroll naar boven