disfunctionele patronen doorbreken

Disfunctionele patronen doorbreken

Als disfunctionele patronen jouw team in de weg zitten

In ieder (management) team is sprake van gewoonten of patronen. Heel vaak zijn deze patronen functioneel en helpen ze om tempo te maken, om het met elkaar eens te worden of om als team hecht te blijven of effectief te zijn.

Maar het komt ook voor dat patronen niet meer helpen of zelfs een obstakel vormen en het team in de weg gaan zitten. Kenmerkend is dat deze disfunctionele patronen onbewust plaatsvinden. Dat je je vinger er niet op kunt leggen. Dat je iedere keer na een team bijeenkomst een onbevredigend gevoel over houdt, zonder echt te weten hoe dat komt of wat de oorzaak is. Het is in ieder geval wel duidelijk dat de besluitvorming slecht loopt, er geen gezamenlijkheid ontstaat of de sfeer langzaam maar zeker slechter wordt.

Teams kunnen heel lang op deze manier doorgaan zonder dat er iets verandert, met alle gevolgen van dien. Om disfunctionele patronen te kunnen doorbreken moet je ze eerst ervaren en voelen. Pas daarna zijn de teamleden in staat om te voorkomen dat oude disfunctionele patronen weer de kop opsteken.

1 keer kan gebeuren, 2 keer is bijzonder maar 3 keer is een patroon

Voor wie

Voor (management) teams en afdelingen die willen ervaren en voelen wat nou precies de disfunctionele patronen zijn die het team of de afdeling afhouden van optimaal functioneren. En vervolgens actief en oplossingsgericht willen werken aan het doorbreken van die patronen.

Wat

In deze ééndaagse workshop laten we de teamleden ervaren en voelen wat er zich afspeelt in bijvoorbeeld onderlinge communicatie, gedrag en besluitvorming. Het gaat in deze workshop niet om ‘goed’ of ‘fout’. We laten zien ‘wat er is’, wat zich ‘in het moment’ afspeelt en helpen de teamleden d.m.v. ervaringsleren te ontdekken wat wel en niet (meer) werkt.

Zodra gevoeld wordt wat zich in het team afspeelt, er duidelijk wordt wat er precies gebeurt en welke rol en invloed de teamleden daar zelf in hebben, ontstaan er nieuwe mogelijkheden. Mogelijkheden om weer effectief vanuit gezamenlijkheid aan de slag te gaan.

Hoe

Dit is geen workshop die alleen maar gaat over de theorie en oorzaken van disfunctionele patronen. Hoe interessant dat ook kan zijn. We gaan met het team vanaf de start van de workshop actief aan het werk.

  • We creëren met een beproefde simulatie, in een veilige setting, een situatie waarin binnen één uur de eerste patronen voelbaar zijn en daardoor ‘binnenkomen’ bij de teamleden.
  • In één ochtend wordt duidelijk hoe de patronen zich in het dagelijks werk manifesteren en wat de gevolgen zijn.
  • Aan het einde van de dag oefent het team met een andere en effectievere aanpak en worden de eerste patronen doorbroken.

Zo ontstaat er een situatie waarin de teamleden weer tot hun recht komen, waarin het gedoe verdwijnt, de sfeer verbetert en talenten en capaciteiten gebruikt kunnen worden om te doen wat nodig is.

De facilitators

Deze workshop wordt verzorgd door Şeydâ en Eric. Zij brengen hun kennis en jarenlange ervaring op het gebied van progressiegericht werken, Betzavta, conflicthantering en appreciative inquiry in.

Als je telefonisch contact met hen wilt hebben, bel dan 030 6913321.

Scroll naar boven